29.05.2023 – 2.06.2023
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i pomidorem
- II śniadanie: bułka paryska z masłem, żółtym serem i ogórkiem świeżym, herbata
- Obiad: zupa z białej fasoli z ziemniakami, racuchy z musem owocowym (truskawka, malina), napar z mięty
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem, rzodkiewka do chrupania
- II śniadanie: budyń śmietankowy polany musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, herbata malinowa
- Obiad: zupa ziemniaczana, spaghetti z sosem bolońskim oprószone żółtym serem, kompot owocowy, papryka do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: herbata, zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo mieszane z masłem i dżemem, jabłko
- II śniadanie: rogalik z masłem, gruszka, herbata
- Obiad: zupa pomidorowa z makaronem zabielana, kotlet mielony, marchewka z groszkiem, ziemniaki, sok tłoczony
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
CZWARTEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorem
- II śniadanie: jogurt owocowy, słomka ptysiowa, banan, napój cytrynowo-miętowy
- Obiad: zupa kalafiorowa, gulasz drobiowy z marchewką w białym sosie, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody z masełkiem, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 7, 9
PIĄTEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, serkiem topionym lub dżemem, papryka do chrupania
- II śniadanie: pianka jogurtowa, jabłko, lemoniada
- Obiad: krupnik z koperkiem, klops rybny w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
5.06.2023 – 9.06.2023
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: kawa inka z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, pastą z wędliny, rzodkiewką i pomidorem
- II śniadanie: wafel ryżowy z dżemem, banan, lemoniada
- Obiad: zupa buraczkowa z makaronem zabielana, kluski ziemniaczane kraszone, kapusta na krótko z koperkiem, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, krojonym jajkiem i żółtym serem, papryka do chrupania
- II śniadanie: serek Danio, chrupki kukurydziane, pomarańcza, herbata
- Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, pulpeciki drobiowo-wieprzowe w sosie pomidorowym, makaron świderki, sok tłoczony, marchewka do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką i pomidorem
- II śniadanie: owocowy talerz: gruszka, winogrono, jabłko, chałka z kruszonką, lemoniada
- Obiad: rosół z makaronem, placuszki drobiowe, ziemniaki, mizeria na jogurcie naturalnym z koperkiem, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
.
CZWARTEK – Boże Ciało – przedszkole zamknięte
.
PIĄTEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym i pomidorem
- II śniadanie: bułka z masłem i dżemem, herbata, jabłko
- Obiad: zupa grochowa z ziemniakami, naleśniki z serkiem homogenizowanym, kompot owocowy, marchewka do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
.
Podczas pobytu w przedszkolu dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
WYKAZ ALERGENÓW
…
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne