Jadłospis na dni 23.05.2022 – 27.05.2022:
…
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: kawa inka z mlekiem, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą jajeczną, szczypiorkiem i rzodkiewką
- II śniadanie: bułka z masłem i wędliną, ogórek do chrupania, herbata
- Obiad: botwinka z ziemniakami zabielana, spaghetti z sosem bolońskim, kompot owocowy, jabłko do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
.WTOREK
- Śniadanie: herbata, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, twarożek ze śmietaną, rzodkiewka do chrupania
- II śniadanie: rogalik drożdżowy, kakao, jabłko
- Obiad: krupnik, porcja piersi drobiowej w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z selera i marchewki, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: herbata miętowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą z wędliny i ogórkiem świeżym
- II śniadanie: jogurt owocowy, biszkopty, gruszka
- Obiad: zupa grochowa z kiełbasą i ziemniakami, racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem, naturalny sok tłoczony
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
CZWARTEK
- Śniadanie: herbata, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, serem żółtym i pomidorem
- II śniadanie: budyń śmietankowy z musem truskawkowym, herbatniki, herbata malinowa
- Obiad: zupa ziemniaczana z koperkiem, gulasz ze schabu w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 7, 9
PIĄTEK
- Śniadanie: herbata z cytryną, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, serkiem topionym i szczypiorkiem, ogórek do chrupania
- II śniadanie: kisiel z tartym jabłkiem, sos jogurtowy, herbata
- Obiad: ryż na rosole, ryba smażona, ziemniaki, surówka wiosenna, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
WYKAZ ALERGENÓW
…
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne