17.03.2025 – 21.03.2025
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, wędliną szynkową i ogórkiem świeżym
- II śniadanie: bułka paryska z masłem i żółtym serem, papryka czerwona do chrupania, herbata miętowa
- Obiad: zupa z białej fasoli z ziemniakami, ryż na gęsto (gotowany na mleku) z musem z jabłek, napój cytrynowy
- ALERGENY: 1, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, serkiem śmietankowym lub miodem, banan
- II śniadanie: kasza manna na gęsto (gotowana na mleku) z musem malinowo-truskawkowym, andruty, napój cytrynowy
- Obiad: barszcz czerwony czysty z makaronem, duszona pierś z kurczaka w białym sosie, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, pastą z wędliny, rzodkiewka do chrupania
- II śniadanie: paluch drożdżowy, serek homogenizowany, pomarańcza, herbata malinowa
- Obiad: zupa ogórkowa zabielana z koperkiem, kopytka ziemniaczane kraszone, napar z mięty, marchewka do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
CZWARTEK
- Śniadanie: kakao, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem krojonym i ogórkiem świeżym
- II śniadanie: kisiel z tartym jabłkiem, chrupki kukurydziane, herbata z pigwy
- Obiad: zupa pomidorowa czysta, placuszki z piersi kurczaka z żółtym serem, ziemniaki, bukiet warzyw z wody, kompot truskawkowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
PIĄTEK
- Śniadanie: herbata, zupa mleczna z zacierką, pieczywo mieszane z masłem i dżemem, jabłko
- II śniadanie: ciasto jogurtowe (wyrób własny), gruszka, herbata miętowa
- Obiad: krupnik z koperkiem, klops rybny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, napój cytrynowy
- ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
24.03.2025 – 28.03.2025
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: kawa inka z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, rzodkiewka do chrupania
- II śniadanie: bułka maślana, banan, herbata miętowa
- Obiad: zupa koperkowa z ziemniakami zabielana, makaron spaghetti z sosem bolońskim, kompot owocowy, papryka do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: kawa zbożowa, pieczywo mieszane z masłem, parówka na ciepło, ketchup, papryka czerwona do chrupania
- II śniadanie: mix owocowy (pomarańcza, gruszka), chałka, napój cytrynowy
- Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, naleśniki z twarogiem lub cukrem pudrem, herbata miętowa, marchewka do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: herbata, zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem i miodem, jabłko
- II śniadanie: jogurt grecki, sos owocowy do polania, andruty, napój miętowo-cytrynowy
- Obiad: kapuśniak z kapusty kiszonej, gulasz z szynki w sosie własnym, kasza jęczmienna na sypko, buraczki, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 7, 9
CZWARTEK
- Śniadanie: kakao, pieczywo mieszane z masłem, szynką, sałatą i pomidorem
- II śniadanie: mus owocowy wyciskany, chrupki kukurydziane, herbata z pigwy
- Obiad: rosół z makaronem, kotlet drobiowy smażony, ziemniaki, surówka Colesław z sosem jogurtowo-czosnkowym, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
PIĄTEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, pastą z makreli i ogórkiem kiszonym
- II śniadanie: galaretka z truskawkami, sos jogurtowy do polania, słomka ptysiowa, napój miętowy
- Obiad: zupa grochowa z kiełbasą, jajko w sosie śmietanowo-musztardowym, ziemniaki, marchewka tarta, kompot truskawkowy
- ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9.
.Podczas pobytu w przedszkolu dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
WYKAZ ALERGENÓW
…
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne