2.09.2024 – 6.09.2024
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym i pomidorem
- II śniadanie: mus owocowy, chałka, herbata z pigwy
- Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, naleśniki z dżemem truskawkowym, kompot owocowy, papryka czerwona do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: herbata, zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem i powidłami, jabłko do chrupania
- II śniadanie: bułka maślana, banan, herbata malinowa
- Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron spaghetti z sosem bolońskim oprószony żółtym serem, napar z mięty, marchewka do chrupania
- ALERGENY: 1, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, parówka na ciepło, ketchup, ogórek świeży do chrupania
- II śniadanie: jogurt owocowy, kruche ciasteczka, gruszka, napój cytrynowy
- Obiad: zupa krem z pomarańczowych warzyw, pulpeciki w sosie koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody, kompot śliwkowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
CZWARTEK
- Śniadanie: kawa inka z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem i rzodkiewką
- II śniadanie: kaszka manna na gęsto (gotowana na mleku) z musem truskawkowym, herbata miętowa, andruty
- Obiad: rosół z makaronem, kotlet drobiowy smażony, ziemniaki, warzywa z wody (marchew, kalafior, groszek), kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
PIĄTEK
- Śniadanie: kakao, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką i pomidorem
- II śniadanie: galaretka z bananem, jogurt à la bita śmietana do polania, chrupki kukurydziane, napar z mięty
- Obiad: krupnik z koperkiem, miruna z pieca w ziołach, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, napój cytrynowy
- ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
9.09.2024 – 13.09.2024
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, ogórek świeży do chrupania
- II śniadanie: budyń śmietankowy, sos malinowy do polania, napar z mięty, biszkopty
- Obiad: zupa jarzynowa, pulpety à la gołąbki w sosie pomidorowym, surówka z selera i marchewki, ziemniaki, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: herbata, zupa mleczna z zacierką, pieczywo mieszane z masłem i miodem, jabłko do chrupania
- II śniadanie: serek homogenizowany, paluch drożdżowy, gruszka, napój cytrynowo-pomarańczowy
- Obiad: zupa ziemniaczana z koperkiem, bitki ze schabu w sosie własnym, kasza bulgur, buraki, kompot śliwkowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: kakao, pieczywo mieszane z masłem, jajko z majonezem, szczypiorkiem i rzodkiewką
- II śniadanie: kisiel z tartym jabłkiem, słomka ptysiowa, napój cytrynowy
- Obiad: kapuśniak ze słodkiej kapusty, kotlet mielony smażony, ziemniaki, mizeria na jogurcie naturalnym z koperkiem, kompot z jabłek
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
CZWARTEK
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką podsuszaną, sałatą i pomidorem
- II śniadanie: rogaliki z dżemem, jabłko, herbata malinowa
- Obiad: zupa buraczkowa z ziemniakami, makaron świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym, kompot owocowy, papryka do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
PIĄTEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, pastą rybną (makrela wędzona) i ogórkiem kiszonym
- II śniadanie: kawa inka z mlekiem, bułka z wędliną, rzodkiewka do chrupania
- Obiad: zupa grochowa z ziemniakami, racuchy z cukrem pudrem lub musem truskawkowym, napój miętowo-cytrynowy
- ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9.
.Podczas pobytu w przedszkolu dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
WYKAZ ALERGENÓW
…
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne