29.04.2024 – 3.05.2024
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, kiełbasą szynkową i rzodkiewką
- II śniadanie: budyń czekoladowy, biszkopty, banan, napój cytrynowy
- Obiad: zupa jarzynowa, kluski ziemniaczane z twarogiem, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem krojonym i pomidorem
- II śniadanie: zapiekanki z żółtym serem i ketchupem, ogórek świeży do chrupania, herbata
- Obiad: zupa z białej fasoli z ziemniakami, ryż na gęsto (gotowany na mleku) z musem z jabłek, napar z mięty
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
ŚRODA – Święto Pracy – przedszkole zamknięte
CZWARTEK – przedszkole zamknięte
PIĄTEK – Święto Konstytucji 3 Maja – przedszkole zamknięte
6.05.2024 – 10.05.2024
PONIEDZIAŁEK
- Śniadanie: herbata, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorem
- II śniadanie: chałka, banan, gruszka, herbata miętowa
- Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, naleśniki z dżemem, napój pomarańczowo-cytrynowy, papryka czerwona do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
WTOREK
- Śniadanie: herbata, zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem i miodem, jabłko
- II śniadanie: owocowy talerz (ananas, winogrono), drożdżówka, herbata miętowa
- Obiad: rosół z makaronem, kotlet drobiowy smażony, ziemniaki, mizeria na jogurcie naturalnym z koperkiem, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
ŚRODA
- Śniadanie: herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i rzodkiewką
- II śniadanie: jogurt owocowy, pomarańcza, słomka ptysiowa, sok tłoczony
- Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, pierogi leniwe z masłem, cukrem i cynamonem, kompot owocowy, jabłko do chrupania
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
CZWARTEK
- Śniadanie: kakao, pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem, ogórek świeży do chrupania
- II śniadanie: kasza manna (gotowana na mleku) z sorbetem truskawkowym, napój cytrynowo-pomarańczowy
- Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, pulpety á la gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody, sok tłoczony
- ALERGENY: 1, 3, 7, 9
PIĄTEK
- Śniadanie: kawa inka z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem śmietankowym i dżemem, rzodkiewka do chrupania
- II śniadanie: kisiel truskawkowy, sos jogurtowy do polania, chrupki kukurydziane, jabłko, herbata miętowa
- Obiad: krupnik z koperkiem, ryba miruna z pieca w ziołach, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot owocowy
- ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
.
Podczas pobytu w przedszkolu dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
WYKAZ ALERGENÓW
…
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne